Diagnosticarea cancerului mamar

Cel mai important punct în reducerea fatalităților asociate cancerului mamar este rolul activ al femeilor în diagnosticul timpuriu al cancerului mamar. Există trei metode de sondare ce în principiu folosesc:

  • Auto-examinarea de către femei;
  • Mamografia de sondare;
  • Examinarea clinică a sânului de către medic.

Teste de imagistică

Cea mai timpurie metodă de stabilire a diagnosticului de cancer mamar: Mamografia

Mamografia obține imagini folosind raze x de doză scăzută și este metoda fundamentală de redare imagistică a sânului. Aceasta poate fi explicată ca un aparat de radiografie care poate capta imagini ale sânului. Scopul investigației mamografice este stabilirea diagnosticului de cancer mamar în fază incipientă; deoarece cu cât cancerul mamar este diagnosticat mai devreme, cu atât terapia poate fi efectuată mai cu succes. Dintre toate metodele de imagistică și diagnostic, mamografia este metoda de detectare a cancerului mamar cât mai timpuriu. În zilele noastre se folosesc diferite tehnici de mamografie, incluzând una clasică și una digitală.

Mamografia digitală

Mamografia digitală este o metodă ce devine tot mai importantă și indispensabilă în imagistica sânului. Diferența față de mamografia clasică, ca și în cazul camerelor digitale, este aceea că imaginea este obținută în mediul digital de un detector. Această imagine a fost creată special pentru mamografii de către radiologii specializați pe sân, a fost investigată pe ecrane ce pot procesa imaginea și pot fi de asemenea filmate dacă se dorește.

Imagistică tridimensională de tehnologie înaltă: Tomosinteza

Tomosinteza poate fi definită ca o mamografie tridimensională și reprezintă una din cele mai noi și mai importante oportunități prezentate de tehnologia digitală. În fapt, tomosinteza este de asemenea un mamograf digital. Dispozitivul și stilul de redare imagistică sunt foarte similare mamografului.

Ultrasonografia

Ultrasonografia (US) este o metodă imagistică ce furnizează imagini cu ajutorul undelor acustice.

Ultrasonografia cvadridimensională

Scanarea volumetrică automată a țesutului mamar (ABVS) este cea mai nouă descoperire tehnologică în ultrasonografia mamară și mai este denumită și ecografie automată a sânului, ecografie volumetrică a sânului și ultrasonografie cvadridimensională.

Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM)

Rezonanța magnetică sau RM poate fi descrisă simplu ca „tehnica imagistică prin unde de radiofrecvență într-un mediu cu un câmp magnetic puternic”. Cu ajutorul tehnicii RM se pot obține rezultate foarte bune, inclusiv lipsa radiațiilor în special în imagistica țesuturilor moi.
Metode de biopsie

Biopsiile convenționale cu ac

Când, în cazul sânilor există constatări suspicioase, pentru diagnostic se impune biopsia convențională cu ac sau excizarea zonei prin metode chirurgicale. În ceea ce privește cazurile în care prin palpare nu se fac constatări suspicioase, efectuarea biopsiei cu ac este aprobată sub ghidajul metodelor de imagistică în clinica de radiologie. Timpul de procesare depinde de diversele metode și este de aproximativ 20-40 minute.

După procesare, rezultatele sunt raportate ca benigne, suspicioase (atipice) sau maligne.

Metode de efectuare a biopsiei cu ac:

Biopsie aspirativă cu ac fin (BAAF)

Această metodă este de obicei folosită sub ghidaj imagistic. Este de preferat pentru excizarea chisturilor mamare și pentru biopsia nodulilor limfatici axilari. Tot prin această metodă, se poate efectua biopsia unor mase de mici dimensiuni sau a nodulilor localizați în profunzime în sân.
Biopsia cu tăierea țesutului (biopsia cu ac semi-automat)
Această procedură este efectuată cu ace mai groase (3-4 mm) și un pistol de biopsie.

Biopsia cu vacuum

Biopsia cu vacuum este cea mai avansată dintre metodele de biopsie cu ac. Aceasta este de obicei folosită pentru diagnosticarea rezultatelor ce pot fi văzute doar la mamografie și ce prezintă suspiciuni de cancer mamar de la început.

Biopsie sub ghidaj RM

Investigația RM a sânului este adesea folosită în cazul femeilor cu diagnostic de cancer mamar pentru a detecta dacă în sân există alt focar sau înainte de operația chirurgicală pentru sondare în cazul femeilor cu risc mare.

Pentru informații și programări, utilizați formularul de contact.