Implantul cohlear

Implantul cohlear (implantul de ureche bionică) este un dispozitiv computerizat care poate restabili auzul persoanelor cu pierdere senzorineurală moderată pană la profundă a auzului (surditate neurologică). Este unica tehnologie medicală aptă sa redea unul din cele cinci simțuri – cel al auzului. Persoanele care beneficiază în mod limitat de dispozitivele auditive sunt considerate candidați pentru implantul cohlear. In lume există peste 400.000 copii și adulți care au beneficiat de implant cohlear. Spre deosebire de proteza auditivă, care doar amplifică sunetele, implantul cohlear modifica undele sonore, transformându-le în semnale electrice. Dispozitivele auditive presupun utilizarea celulelor firelor de păr în urechea internă în timp ce implantul cohlear transformă sunetele din mediul înconjurător sau cuvintele în semnale electrice, transmițând aceste semnale către nervul auditiv.

Un implant cohlear are două componente principale:

  • Componenta interna care constă dintr-un mic dispozitiv electronic care este implantat chirurgical sub piele, în spatele urechii, conectând electrozii filetați în cohlee.
  • O componentă externă, atașata în spatele urechii, care constă într-un procesor al sunetului, un microfon și un compartiment pentru baterii.

Microfonul preia sunetul și permite procesorului de sunet sa îl transmită prin semnale electrice distincte. Aceste semnale sau “coduri” circulă printr-un cablu subțire spre componentul atașat capului și sunt transmise prin piele, prin unde sonore către implantul existent în cohlee. Semnalele electrozilor stimulează nervii auditivi pentru a transmite informația către creier, unde sunt interpretate ca sunete cu înțeles.

Chirurgia implantului cohlear

Chirurgia implantului cohlear se face în regim ambulatoriu, sub anestezie generală. O incizie este făcută în spatele urechii pentru deschiderea mastoidului care face legătura cu spațiul urechii interne. Odată cu expunerea spațiului urechii medii, se face o deschidere în cohlee și electrozii implantului sunt introduși. Dispozitivul electronic la baza vectorului electrod este amplasat sub piele, în spatele urechii. Acest tip de intervenție este indicata copiilor care au împlinit vârsta de 12 luni și care nu beneficiază de proteze auditive.

Echipa de implant cohlear

Echipa de implant cohlear din Clinica Acibadem Fulya consta din medici chirurgi neuro-otologi (specialiști ORL) si doi specialiști audiologi. Evaluarea preoperatorie, calculele intraoperatorii și reabilitarea postoperatorie a fiecărui pacient este urmata cu exactitate, folosind tehnologia de ultima ora. Intervenția chirurgicala este efectuata în condiții de maxima siguranță folosind cel mai recent echipament medical.

Acest serviciu este disponibil în următoarele spitale din rețeaua Acibadem:

  • Fulya

Pentru informații și programări, utilizați formularul de contact.