Varicele (venele varicoase)

Varicele sunt definite ca dilatarea, alungirea și răsucirea venelor piciorului. Ele pot fi observate la 10-20% din populația occidentală. Posibilitatea apariției varicelor este proporțională cu vârsta. Fiecare a doua persoană cu vârsta peste 50 ani suferă de vene varicoase.

Există 4 tipuri de varice:

  • Pânza de păianjen: Aceste vene se instalează superficial pe piele. Ele au un diametru de 1 mm sau mai puțin, nu pot fi simțite la atingere și au de obicei culoarea roșie. Ele sunt forme liniare întinse în forma unei stele sau pânze de păianjen și se pot întinde în tot piciorul.
  • Varicele reticulare: Acest tip de venă varicoasă este dificil de simțit deoarece este ușor umflată pe piele, are un diametru de 4 mm sau mai puțin și culoare albastră.
  • Varicele venei safene: Acestea sunt varice ce se pot simți și vedea cu ușurință și care formează împletituri mari de-a lungul safenei mari și mici. Acestea au diametrul mai mic de 3 mm. Pe măsură ce avansează pe sub piele, ele nu modifică de obicei culoarea pielii și doar reflexia verzuie a venei este vizibilă. Umflăturile devin mai pronunțate atunci când pacientul stă în picioare și dispar atunci când persoana afectată ridică picioarele cât timp stau în poziția culcat.
  • Varicele profunde ale venei cave: Acestea sunt situate în stratul profund al piciorului. Varicele nu pot fi observate pe piele, totuși ele cauzează edeme și perturbă circulația în picior.
  • Aceste sunt mai frecvent întâlnite la femei decât la bărbați, precum și la persoanele cu antecedente de varice în familie. Varicele pot apărea și ca rezultat al obezității, îmbătrânirii, sarcinii, menopauzei, statul în picioare prelungit și tulburări de constricție și de valvă ale venei cave.Cauza exactă a varicelor este necunoscută. Cauza principală este dilatarea venei datorită unei deformări structurale a peretelui venei. Acest flux invers îngreunează întoarcerea fluxului de sânge spre inimă crescând treptat presiunea din venă. Creșterea presiunii continuă să dilate venele creându-se astfel un cerc vicios. Varicele au de asemenea și cauze mai comune. La persoanele ce au vene profunde îngustate, venele superficiale ce transportă 10 la sută din sânge în picioare preiau întregul retur al sângelui venos din picior. Ca atare, diametrul lor crește și dă naștere varicelor.

Ca metode de tratament a varicelor, Acibadem Hospitals Group oferă, pe lângă tratamentele deja clasice, chirurgia și chirurgia endovenoasă a varicelor, și următoarele metode moderne:

  • Laser transdermic, este folosit pentru închiderea venectaziilor, adică a vase dilatate;
  • Scleroterapie. Prin tehnologia UGFS (scleroterapie ghidată ultrasonic), varicele pot fi tratate fără a fi necesară operația chirurgicală, inclusiv venele mari, aceasta metodă constând în injectarea precisă, ghidată ecografic a agentului sclerozant direct în vena afectată.

Pentru informații și programări, utilizați formularul de contact.